BIOGRAFIE: DICHTER – ‘VAN MIJ, AAN JOU, VOOR ONS’

Met Van Mij, Aan Jou, Voor Ons past rapper Dichter wederom een frisse, onafhankelijk-denkende invalshoek toe: een EP opgedeeld in drie verschillende thema’s. “Deze EP is in pure creatieve vrijheid gemaakt. De nummers hebben als grondslag een creatieve vrijheid, waarin ik mij niet laat sturen door de tijdgeest, het land waarin ik leef en werk, de luisteraar, hypes of trends”, licht hij toe. 

Ferewe Van Vugt, zoals de Nieuwerkerkse artiest in het dagelijks leven heet, is geboren in Ethiopië en opgegroeid in Nederland. Dichter gebruikt hiphop als medium om zijn bestaan te kunnen bevatten en doorgronden. Op mini-album Nieuw Leven barst hij bijvoorbeeld  eigen bubbel door met mensen uit veel verschillende (kunst)disciplines te werken. Dichter verlegt muzikale grenzen en bouwt bruggen.

Binnen en buiten de hiphopwereld blijft Dichter opvallen met zijn indrukwekkende, filosofische raps en innemende uitstraling op het podium, waarmee hij de kloof tussen publiek en performer dicht. Dichter treedt overal op: in kleine donkere clubs, op grote festivals en alles daartussenin. In het verleden speelde hij onder andere tijdens Motel Mozaïque, Oerol, Hiphop In Duketown, Festival Mundial en Crossing Border Festival. Hij debuteert zijn gloednieuwe liveshow op Grasnapolsky en de EP releaseshow vindt plaats in V11, met Brandwerk en Sammie Sedano als speciale gasten. Met Nieuw Leven en single Synths was Dichter o.a. te gast bij De Wereld Draait Door en 3FM.

Van Mij
Dichter beweegt op Van Mij, Aan Jou, Voor Ons binnen een grijs gebied tussen saamhorigheid en individu, willekeur en logica, betekenis en vergankelijkheid. Uitgeblust en lusteloos na het uitbrengen van Nieuw Leven zocht Dichter naar een creatieve vonk die het vuur weer deed aanslaan. Writer’s block, ho maar: Dichter bleef ongeremd creëren, eindigend met pakweg zestig nummers op de plank. Alleen de juiste vorm ontbrak nog. Pas toen Dichter geluidsfragmenten uit de straten van Addis Abeba, Ethïopie – zijn geboortestad – toegestuurd kreeg, ging het lampje branden.

Deze geluidsfragmenten vormen het beginpunt van een avontuurlijke reis; ze geven het gedachtegoed en de juiste setting aan. “Ik moest logische keuzes maken, want de fragmenten zijn best abstract. De interludes moesten slaan op de nummers die ervoor afspelen, en ook daarna. Bijvoorbeeld bij Kijk Niet Eens, daarbij heb ik een interlude gekozen met auto’s en drukke straatgeluiden. Het nummer gaat namelijk over het behalen van de rijbewijs, dat je daar trots op bent. En dat je niet meer om hoeft te kijken naar mensen die niet in je geloven.”

Dichter verzoent op Van Mij diepe introspectie met doordachte, levenslustige producties. Wie Wacht Op Jou mediteert bijvoorbeeld op de verstikkende twijfel die gepaard kan gaan bij het artiestenbestaan. “Dat je zó gefocust bent op het schrijven, dat je contact verliest met de buitenwereld en daarna gedesillusioneerd terugkeert in de maatschappij”, licht Dichter toe. “Je begint dan aan alles te twijfelen: ‘Ik pas niet meer tussen de mensen’, ’Is kunst eigenlijk nog wel een vak’?”

Het opzwepende Monomanie, een soort spiritueel vervolg op Wie Wacht Op Jou, citeert een opmerking van Chef’ Special frontman Joshua Nolet tijdens het BNN programma Fuck Me I’m Famous, waarin Filemon Wesselink onderzoekt wat roem precies doet met je geestelijke gesteldheid.

“Joshua vertelt Filemon in dat citaat dat zijn vader eigenlijk niet wilde dat hij de muziek in ging. Pa zegt: je komt in zo’n oppervlakkige wereld terecht. Maar hij zegt, ik wil het gewoon focking doen.’ Ik vond dat zó hard. Dat stuk vond ik sprekend voor Monomanie, en Filemon beschreef dat als toen als ‘monomaan’, afgesloten en super gefocust op jouw muziek.”

In de climax rapt Dichter ‘No Kanye, maar soms zo Kanye.’  Maar waarom noemt hij Kanye West? De grootste supersterren kunnen enorm egocentrisch zijn. Dat is logisch, maar niet iedereen durft die kant op grote schaal te laten zien. Kanye is een goed voorbeeld van iemand die zijn totale persoonlijkheid laat zien. Die bewijsdrang, de dingen niet onder stoelen of banken willen schuiven.” Vervolgens ontploft de beat ineens. “Je kunt dingen eeuwig blijven intellectualiseren, maar soms is het gewoon voldoende om te zeggen: DIT is hard, DIT is dope.”

Aan Jou
Op Aan Jou richt Dichter zich tot zijn medemens, naar de buitenwereld toe. De EP schept opnieuw een spannend geluidscontrast met wat meer onderkoelde, dromerige composities. Als Je De Nacht Wil balanceert op fragmentarisch beatgeweld, terwijl Dichter juist de liefde in een vroeg stadium omschrijft.

Voor Ons
Op de eerste single van de EP, Voor Ons, eindigt Dichter met een krachtig statement: “Voor een paar duizend mensen/Op een heel klein stukje aarde/die zet je zo het land niet uit/Want zij bepalen je waarde.” Het is een eigentijdse knipoog naar 15 Miljoen Mensen, met de vluchtelingencrisis in het achterhoofd. Nadat Dichter de muziek van Voor Ons geschreven had, kwam hij erachter dat het akkoordenschema toevallig overeen kwam met de Nederpopklassieker van Fluitsma & Van Tijn. Voor Ons is veel meer dan een blik op het verleden; het nummer is een pleidooi voor een betere toekomst.

Vrijheid overbrugt het individuele, het artistieke en het maatschappelijke. Van Mij, Aan Jou, Voor Ons is daardoor een mooie middenweg geworden: een document van vrijheid en impulsiviteit én een vindingrijk totaalconcept. Dichter ontleedt op speelse wijze de verschillende stadia achter het maken van iets: wie is de uiteindelijke eigenaar? De maker? De luisteraar? Of de gehele buitenwereld?

“Het komt van mij, ik geef het aan jou en dan is het voor ons.”

– Jasper Willems

 

Foto: Mark Bolk

www.dichterbijdichter.nl